top of page

Twintig mogelijke besmettingen (0,002) na acht pilot events Fieldlab Evenementen

67 positieve testresultaten in aanloop naar evenementen


Na de acht pilot events van Fieldlab Evenementen, met in totaal ruim 10.000 bezoekers, artiesten en medewerkers, hebben zich mogelijk twintig COVID-19-besmettingen voorgedaan. Dat blijkt uit de afgenomen PCR-testen en Bron- en Contactonderzoeken die rondom de evenementen hebben plaatsgevonden. Voorafgaand legden 67 van de in totaal 10199 personen een positieve test af. Zij hebben geen toegang tot Fieldlab Evenementen gekregen. Achteraf bezocht ruim 82% van alle bezoekers een testlocatie, waar bij twintig positieve testresultaten niet kan worden uitgesloten dat deze personen besmet zijn geraakt tijdens één van de evenementen, ongeveer 0,002 van het geheel.


Ruim 80% van de bezoekers van Back to Live Dance Festival op zaterdag 20 maart, heeft vijf dagen na het event de post test ondergaan. Daaruit bleek dat er mogelijk vier nieuwe besmettingen gerelateerd zijn aan het festival. Daarnaast was er een positieve test die door een voormalige COVID-infectie te verklaren is en zeven positieve tests waarbij er een duidelijke bron buiten het evenement gevonden kan worden. In aanloop naar het dance festival zijn zeventien mensen positief getest. Hen is de toegang tot het festival ontzegd.


Ruim 83% van de bezoekers van het Back to Live Popfestival op zondag 21 maart, heeft zich vijf dagen na afloop laten testen. Mogelijk zijn twaalf personen besmet geraakt. Een aantal besmettingsbronnen lijkt duidelijk te kunnen worden getraceerd: uit tussentijdse testen bij de GGD kwamen twee mensen naar voren die 48 uur vóór het evenement nog negatief testten, maar op de dag van het festival alsnog besmettelijk waren omdat zij een besmetting rondom de pre-test hebben opgelopen. Vijf van de positieve testen zijn terug te leiden naar deze twee besmettelijke personen op het evenement. Voor de andere zeven personen is geen bron gevonden. Het is niet duidelijk of deze gerelateerd zijn aan het festival of niet.


Andreas Voss, hoofdonderzoeker van Fieldlab Evenementen: “Het kan een keer gebeuren dat iemand 48 uur voor het evenement nog negatief test, maar alsnog besmettelijk is tijdens het evenement. Dit heeft ermee te maken dat in deze gevallen de besmetting rondom de PCR-test vooraf heeft plaatsgevonden. Voor de opschalingstesten in onder meer De Efteling gaan we alleen nog werken met antigeen sneltesten, die kort voor het evenement kunnen plaatsvinden. Hoe korter de tijd tussen de test en het evenement, des te kleiner het risico dat er iemand besmettelijk doorheen komt. Het is belangrijk dat er weinig tijd tussen de test en het evenement zit. Het liefst zou je de test direct voor het evenement willen doen, maar dat is logistiek niet altijd haalbaar. Het is ook niet wenselijk om de test op de locatie te doen, want we willen reisbewegingen van eventueel besmette mensen zoveel mogelijk beperken. De test bij de komende evenementen wordt maximaal 24 uur van tevoren en dichtbij huis afgenomen.”


Interland Nederland – Letland

Rondom de WK-kwalificatiewedstrijd Nederland – Letland, zaterdag 27 maart in de Johan Cruijff ArenA, werd het publiek aan een sneltest onderworpen. Deze werd in samenwerking met de Stichting OpenNL gefaciliteerd en werd gebruikt in combinatie met de Corona Check app, ontwikkeld door het Ministerie van VWS. Vooraf werden achttien bezoekers positief getest, en kregen geen toegang tot de wedstrijd. In totaal werden 5109 testen afgenomen voor het duel. Naderhand onderging ruim 75% van de bezoekers een sneltest, resulterend in drie mogelijke besmettingen.

31 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page