top of page

Terug naar de essentie van evenementen: het verbinden van mensen, kennis en netwerk

Waarom is het eigenlijk zo lastig om een (online) ontmoeting echt persoonlijk te maken? En hoe komt het dat online bijeenkomsten vaak tijd vragen maar zelden effectief zijn? Elma Bassa, creatief directeur van Networkapp, viel het ruim tien jaar geleden al op dat zakelijke evenementen, beurzen en congressen lang niet zo effectief waren als dat eigenlijk zou kunnen. En nog steeds, nu online en hybride evenementen een vlucht nemen, blijkt de essentie van evenementen, het effectief verbinden van mensen, kennis en netwerk een grotere uitdaging dan ooit.


Een interview met Elma Bassa over het verbinden van netwerken, de mogelijkheden van Networkapp en de ambities voor de toekomst van (online) netwerken.

Als het verbinden van netwerken het uitgangspunt is… Elma Bassa en Margriet de Groot, oprichters van Networkapp, zagen ruim tien jaar geleden zoveel onbenut potentieel tijdens live evenementen. “Op een congres met 1.500 deelnemers, waarbij elke deelnemer waardevolle kennis en kunde bezit, brachten slechts een handvol sprekers die ten gehore. En zelfs een van de sprekers op het podium zei toen letterlijk: ‘Ik weet niet waar jullie het vandaag allemaal over gaan hebben maar ik wens jullie een inspirerende dag toe’. Van het kunnen napraten met andere deelnemers over thema’s uit de presentaties op congressen was toen geen sprake,” legt Elma uit. “Terwijl de reden om een evenement te organiseren juist gericht zou moeten zijn op het verbinden van mensen, faciliteren van ontmoetingen en kennisuitwisseling. Van essentieel belang is daarbij het inzicht, in waar de deelnemers zich voor interesseren of mee bezighouden om als evenementorganisator op de juiste manier waarde toe te kunnen voegen. Maar dit geldt net zo goed voor de sprekers, sponsors of zelfs de leverancier.”


Op het moment dat Elma Margriet plots tegen het lijf liep, niet bewust van het feit dat Margriet ook deelnam aan het congres, was dàt voor haar de druppel. In positieve zin, want het deed hen ertoe besluiten samen een app te ontwikkelen die wel dat inzicht gaf: Networkapp. Een app waarop je kan zien wie er allemaal deelneemt aan een evenement, waarop je in contact kunt komen met alle deelnemers en kunt afspreken om elkaar te ontmoeten. Voor, tijdens