top of page

Op een game-event draait het om sport en entertainment

Bijgewerkt op: 4 nov. 2019

Esports tournaments, een stream studio, cosplay en een LAN-party die 48 uur duurt. Ahoy organiseerde van 18 t/m 20 oktober de eerste DreamHack Rotterdam, een groot game-event dat het vlaggenschip is van het nieuwe Rotterdam Games Week. De dag voordat het evenement losbarstte, mochten de leden van de G14 een kijkje komen nemen.Er is ca. drie jaar gewerkt aan DreamHack Rotterdam. Het begon allemaal in 2016 toen de League of Legends Spring Finals in Ahoy werden gehouden “Opeens hadden we 9.000 gamers binnen”, vertelt Arian Schelling van Rotterdam Ahoy. League of Legends is een computerspel dat wereldwijd enorm populair is onder gamers en tijdens de jaarlijkse internationale competitie nemen professionele teams het tegen elkaar op. Hiervoor komen niet alleen de teams naar het event, maar ook veel liefhebbers van esports. Arian bekent dat Ahoy verrast was door de populariteit en het aantal bezoekers dat het toernooi trok, maar daarna ook vastbesloten om zelf een game-event op te gaan zetten.


DreamHack

Voor de eerste editie van DreamHack Rotterdam sloeg Ahoy de handen ineen met de Zweedse organisatie DreamHack die zich al sinds 1994 met competitief gamen bezighoudt. In samenwerking met DreamHack werden er twee grote toernooien opgezet waarvoor professionele teams naar Rotterdam kwamen.

Bij de game CS:GO was maar liefst 100.000 dollar te winnen en bij de game Dota 2 stond 250.000 dollar op het spel. Toch ligt het prijzengeld bij internationale game-tournaments vaak nog veel hoger, zo vertelt Erika Bronkhorst, eventmanager bij Rotterdam Ahoy. Tijdens het bezoek van de G14, een dag voordat het game-event van start ging, bood ze de aanwezigen een inkijkje in het organisatietraject. Een game-event past bij de identiteit van Ahoy, stelt ze. “We richten ons op sport en entertainment, die combinatie vind je ook in de game-wereld.”

DreamHack Rotterdam bestaat echter uit meer dan alleen twee grote internationale toernooien voor professionele gamers en liefhebbers van esports. Ook voor gamers die zelf wilden spelen, was er voldoende te beleven tijdens het weekend: van Fifa tot Fortnite, van League of Legends tot VR Zombie Apocalyse.


Hoofdstad van esports

Zowel Erika als Arian benadrukken dat ze veel onderzoek hebben gedaan in de aanloop naar DreamHack Rotterdam. “We zijn naar evenementen in andere steden gegaan zoals Parijs en Milaan, en we hebben uiteraard ook veel van de organisatie van DreamHack geleerd”, vertelt Erika. Arian voegt daaraan toe dat er ook veelvuldig met Nederlandse gamers om de tafel is gezeten.

Ahoy benaderde eveneens de Gemeente Rotterdam en andere lokale organisaties, zoals Topsport Rotterdam, om ook in de stad activiteiten op gebied van gamen te organiseren. Zo ontstond tegelijkertijd Rotterdam Games Week. Naast DreamHack, wat het grootste event is in de week, loopt de programmering in de stad uiteen van cosplay-modeshows tot een gameplay in winkelcentra. “Ook willen we volgend jaar een expositie over gamen in de Kunsthal”, vertelt Erika.


Ze stelt dat Ahoy en de gemeente plannen hebben om ook door het jaar heen meer te organiseren op gebied van games en esports. Rotterdam wil namelijk de Nederlandse hoofdstad van de esports worden. Daarbij wordt niet alleen ingezet op de grote toernooien met professionele spelers. Juist een heel divers publiek, waaronder bijvoorbeeld ook gezinnen waar kinderen en ouders van gamen houden, moet zich aangetrokken gaan voelen tot Rotterdam Games Week.

De datum voor de volgende DreamHack Rotterdam is al bekend. Volgend jaar vindt het evenement plaats van 16 t/m 18 oktober 2020 in Rotterdam Ahoy. Meer informatie: rotterdamgamesweek.com.

Foto: Rotterdam Ahoy Tekst: Anika van de Wijngaard

29 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

留言


bottom of page