top of page

Gebrek aan fysiek contact speelt rol bij omzetdaling Nederlandse organisaties

Terwijl kantoorpanden worden afgestoten wil 83% van Nederlanders weer naar kantoor



De coronapandemie beïnvloedt nu ruim een jaar ons werkend leven. Thuiswerken is de norm en ontmoetingen met collega’s en klanten vinden hoofdzakelijk digitaal plaats. Uit verschillende studies en rondgangen van onder andere Nieuwsuur* en KPMG** blijkt dat grote organisaties overwegen om kantoorpanden af te stoten na de coronapandemie. Maar wordt de waarde van fysiek contact niet drastisch onderschat? Evenementenbureau Obsession wilde weten wat de impact is van het ontbreken van fysiek contact op ons functioneren, de omzet en de bedrijfscultuur en onderzocht dit samen met onderzoeksbureau DVJ Insights onder 1.331 werknemers en leidinggevenden***. Wat blijkt? Een derde van de respondenten kampt door corona met een omzetdaling, en een overgrote meerderheid geeft aan dat dit mede komt door het gebrek aan fysiek contact.


Impact van ontbreken fysiek contact

Bijna de helft van Nederlandse werknemers en leidinggevenden kijkt met een negatieve blik terug op een jaar werken in coronatijd. Vooral het beperkte sociale contact, uitval van collega’s door ziekte of stress, en gebrek aan beurzen en events spelen ons parten. Bij een derde heeft corona geresulteerd in een omzetdaling. Het ontbreken van fysiek contact met collega’s en klanten speelt hierbij volgens 77% van de respondenten een rol. Een grote rol zelfs volgens 43%. Opvallend is bovendien dat het ontbreken van fysiek contact volgens een derde van de leidinggevenden leidt tot verwatering van de interne cultuur.

Gerben Plasmeijer, eigenaar van Obsession en initiatiefnemer van het onderzoek: “Dit onderzoek laat zien hoe impactvol fysieke ontmoetingen zijn. Door elkaar te zien, te spreken en met elkaar te sparren ontstaan nieuwe ideeën en inzichten. Fysieke ontmo