Wie TEFAF zegt, zegt bloemen. “Het niveau van het bloemwerk is vergelijkbaar met wat je verder alleen ziet op privéfeesten voor de rijksten der aarde. Maar dat moet ook, want TEFAF is gewoon de mooiste beurs van de wereld. Ik denk niet dat er iets mooiers bestaat.
Die uitspraak is van Bastiaan Hutten, een van de tafelgasten bij de G14-draait-door bij het bezoek van G14 aan TEFAF, op 21 maart jl. Hij vertelde daar over de belangrijke bijdrage die zijn bedrijf ten Kate flowers & decorations levert aan deze internationale kunst- en antiekbeurs. En dat sinds 1987, dus nog voordat de beurs naar MECC verhuisde en de huidige naam TEFAF kreeg. “Inmiddels hebben we heel veel ervaring opgedaan met alle betrokkenen, zowel met de TEFAF-organisatie zelf als met alle andere leveranciers én met de standhouders. Voor veel standhouders leveren we namelijk ook bloemwerk tijdens TEFAF, voor hun beursstand of bij diners die ze tijdens de beursdagen in de stad organiseren.”
Vergrootglas
Elk jaar in juli-augustus komen de eerste plannen en tekeningen – van de hand van beursarchitect Tom Postma – binnen bij ten Kate. Dan gaat het team aan de slag: hoe gaan we de ideeën vormgeven, waar kunnen we nog aan sleutelen? Er worden proefopstellingen gemaakt en voorgelegd aan de TEFAF-organisatie. “Dit jaar was dat spannend, want er was wat verdeeldheid over het eerste ontwerp. Daar zit al heel veel voorbereidend werk in, dus dan word je wel een beetje huiverig. In de entreehal hadden we minder bloemen en meer planten verwerkt dan anders en daardoor kwam het bloemwerk in de rest van de beurs onder een vergrootglas te liggen. Daar moesten we dus juist heel veel bloemen komen. Uiteindelijk is het allemaal goed gekomen en is het geheel misschien nog wel beter geworden dan vorig jaar.”
"Als je mensen over hun bezoek aan TEFAF hoort praten, zijn de bloemen het eerste waar ze over beginnen."
Voor De Eventmanager geeft Bastiaan zijn visie op een aantal sleutelbegrippen van TEFAF.
Top-top-top kwaliteit
“TEFAF is altijd heel erg groot geweest en van een zeer hoog niveau. Maar zo’n twaalf jaar geleden heeft de organisatie de beurs van het ene op het andere jaar naar een nog veel hoger level gebracht. Daarna is dat jaar op jaar verder uitgebreid. En wij zijn als leverancier daarin meegegroeid. Onze mensen weten: we doen altijd onze uiterste best, maar tijdens TEFAF moeten we nog net een stapje harder zetten. Want is het wel de champions league die je daar speelt. We gaan altijd voor een 10, maar we weten dat een 9,5 het hoogst haalbare is. Omdat het altijd nóg beter kan.”
Teamwork
“Onze bijdrage en die van Maison van den Boer krijgen altijd veel aandacht in de pers. Maar we doen het echt allemaal samen. Standbouwer Stabilo is 3 weken met 180 man aan het werk; als zij bijvoorbeeld de entree niet bouwen, kunnen wij onze bloemen er niet inhangen. Zo simpel is dat. Hetzelfde geldt voor de stoffeerder. Die kan pas beginnen als wij vertrekken op de maandagavond vóór de beurs. Maar als we dan de volgende ochtend binnenkomen, is de beurs in één keer helemaal af.”
Partnertrouw “Iedereen die iets doet voor TEFAF is er trots op dat ze dat mogen doen. Niet gek, want eigenlijk kijkt de hele wereld mee. Wij zijn al jaren betrokken bij de beurs, hebben een hele sterke band met de organisatie gekregen. Dat geldt voor veel betrokkenen. Manon van den Beuken van TEFAF zegt zelfs: ik zie jullie niet als leverancier, maar als collega. Dat vind ik een heel groot compliment.”
Druk
“Ik heb er altijd wel een paar slapeloze nachten van. Komt het op tijd af, heb ik genoeg bloemen besteld, heb ik het wel goed uitgerekend? Want een bloemstuk uitrekenen is peanuts, maar zo’n groot element in de entree moet je berekenen aan de hand van een proefopstelling. Zit altijd een stuk nattevingerwerk in. Dus ja, die druk voel je. Want je weet: de hele wereld kijkt over je schouder mee.”
Familiebedrijf ten Kate
Ten Kate flowers & decorations is een familiebedrijf, dat inmiddels bijna 125 jaar bestaat. Volgend jaar neemt Bastiaan officieel het roer over van zijn vader. Organisatorisch doen ze nu nog veel met zijn tweeën: werk voorbereiden, draaiboeken en planningen maken, het rekenwerk voor grote opdrachten. “Vooral bij dat laatste zal mijn vader mij blijven assisteren, want dat vindt hij leuk en hij is er ook erg goed in. Voor mij is dat heel prettig, want een project als TEFAF moet je niet in je eentje doen. We gaan bijvoorbeeld altijd samen naar besprekingen. Omdat je samen veel meer hoort en daardoor veel betere ideeën kunt ontwikkelen.”
In onze nieuwsbrief van mei gaat Bastiaan nader in op zijn toekomstplannen. Wat gaat het aantreden van ‘the next generation’ betekenen voor het familiebedrijf?
Tekst: Carla van Elst
Comments